Alm. Ganzwaschung (f), des Körpers, Abwandung (f), Fr. Ablution complete du corps, İng. Ablution (bodily).
Boy abdesti. Âkıl ve bâliğ olan kadın ve erkeğin, cinsî münâsebetten sonra veya rüyâda veya uyanıkken menî denilen sıvının şehvetle gelmesiyle, kadın ve kızların âdet ve lohusalıklarının bitiminde İslâm dîninin emrettiği şekilde, vücûdun tamâmını yıkamalarına denir. Cünüp olan her kadının ve erkeğin, hayızdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır.
Hanefî mezhebine göre guslün farzı üçtür:
1) Ağzın içinde, ıslanmadık bir yer kalmamak üzere yıkamak,
2) Burnu yıkamak,
3) Bedenin her yerini iğne ucu kadar kuru yer kalmayıncaya kadar yıkamaktır. Deriye yapışmış hamur, mum, sakız, katı yağ, balık pulu, çiğnenmiş ekmeğin, tırnaktaki su geçirmez boyaların altını, göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları ve avret (edep) yerini yıkamak farzdır.
Sünnet üzere gusül abdesti almak için, önceden temiz olsalar bile iki el ve avret yeri yıkanır. Sonra bedende necâset (pislik) varsa, yıkanıp temizlenir. Sonra tam bir abdest alınıp, yüzü yıkarken niyyet edilir. Bütün beden sıra ile baş, sağ omuz ve sol omuza üçer defâ su dökülerek yıkanır. Birinci dökmede vücudu ovmalıdır. Gusülde ve abdestte lüzumundan fazla su kullanmak uygun olmayıp, isrâftır. İsrâf ise haramdır.
Gusül abdesti almanın sünnet olduğu yerler çoktur. Cumâ, Ramazan ve Kurban bayramı namazları, arefe günü Arafat Dağında vakfe için gusül abdesti almak bunlardandır.
Cünüp, hayız ve nifas hâlindeyken; namaz kılınmaz, câmiye girilmez, Kur’ân-ı kerîm tutulmaz ve okunmaz, Kâbe-i muazzama tavaf edilmez.
Kur’ân-ı kerîmde gusül abdesti hakkında meâlen şöyle buyrulmuştur: “Eğer cünüp iseniz, gusül abdesti alınız.” (Mâide sûresi: 6)
Hadîs-i şerîflerde buyruldu ki:
Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü Kirâmen Kâtibîn melekleri, cünüp gezen kimseden incinir.
Gusül abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince (yâni pekçok demektir) sevâb verilir. O kadar günâhı affolur. Cennet’teki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyâda bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ, meleklere; “bu kuluma bakınız. Gece üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cenâbetlikten guslediyor. Şâhid olunuz ki, bu kulumun günâhlarını af ve mağfiret eyledim.” buyurur.
Resim, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez.
Bir yanıt bırakın