Alm. Tierkadaver (m), Aas (n), Fr. Charogne (f), İng. Carcass, carrion; slut (kadın), scoundrel (erkek). Kendiliğinden ölmüş hayvan, besmelesiz kesilerek öldürülen hayvan. Leş, aynı mânâda Farsça bir kelime olan “Lâşe” kelimesinin hafifleştirilmiş, değiştirilmiş şeklidir. Batmış gemi mânâsına da gelir. Eskiden argo olarak, yolda koşarken şişip geride kalan tulumbacılar için de kullanılırdı.
Leş, insan tarafından boğazlama veya av niyeti olmaksızın, kendiliğinden ölen veya öldürülen hayvan veya kuşa denir. Çok fenâ kokan ve böceklerin üzerine yığıldığı şişmiş hayvanlara da leş denir. Ahlâkı bozuk olan, beden ve elbise temizliğine riayet etmediği için pis kokan kimselere de argo olarak “leş” denilmektedir. Bu maksatla söylenilen “leş gibi insan” benzetmesi de halk arasında pek meşhurdur.
İslâm dîninde, leş olan etin yenmesi haramdır, kesin olarak yasak edilmiştir. Ancak, harp esnâsında veya fakirlik sebebiyle, helâl yiyecek bulamayanların ölmeyecek kadar yemesine izin verilmiştir. Besmelesiz kesilen hayvanı veya kesmeyip de bir yerine bıçak saplayarak, ensesine ve alnına vurarak veya boğarak veyahut ilâçlayarak, elektrikleyerek öldürülen kara hayvanlarının etini yemek de, leş gibi haramdır, yasaktır. Deniz hayvanları için bu yasak bulunmayıp, dinamit ve elektrikle avlamak kânunen yasaktır. Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîm’de meâlen; “Ey îman edenler, size rızık olarak verdiğimiz şeylerin en temiz olanlarından yiyin. Eğer Allahü teâlâya, kulluk ediyorsanız O’na şükrediniz. Şüphesiz O, size leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah’dan başkasının adı ile kesilmiş olanı katî haram kıldı…” buyurdu. (Bakara sûresi: 172-173)
Diğer âyet-i kerîmelerde de meâlen şöyle buyrulmaktadır:
Şöyle ki, Kur’ân’da yemesi harâm olanlar, leş ve akıcı kan ve pis hınzır ve Allah’tan başkasının adı ile kesilmiş olandır. (En’am sûresi: 145)
Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar, bir de henüz canı üzerinde iken yetişip kestikleriniz müstesna olmak üzere, boğulmuş, bir yerine vurularak öldürülmüş, düşüp yuvarlanmış, başka bir hayvan tarafından boynuzlanmış (süsülmüş), yırtıcı hayvanlar tarafından parçalanmış hayvanları, dikili taşlar üzerinde (câhiliyet devrinde putlara hürmeten) kesilen ve fal okları ile kısmet aramanız size haram kılındı.” (Mâide sûresi: 3)
İslâmiyetin leş hakkındaki hükümleri ve hayvanın dine uygun şekilde nasıl kesileceği, avın nasıl avlanacağı ve Allahü teâlânın yukarıdaki âyet-i kerîmelerde bildirdiği emirlerine nasıl uyulacağı ilmihal ve fıkıh kitaplarında geniş yazılıdır.
Bir yanıt bırakın