Ramehürmüzî

Büyük hadis âlimlerinden. Adı Hasan bin Abdurrahmân’dır. Doğum târihi kesin olarak bilinmemektedir. İlk defâ 902 (H.290) yılında İran’da hadis dinledi. Babası Abdurrahmân bin Hallâd’dır. 970 (H.360) yıllarında Ramehürmüz şehrinde vefât etti; Ramehürmüzî adıyla şöhret buldu.

Ramehürmüzî, ilk bilgileri babasından aldı. Sonra Muhammed bin Abdullah-el-Hadramî, kâdı Ebû Hüseyin-el-Vâdiî, Muhammed bin Hibbân-el-Mâzinî, Ubeyd en-Nehâî, Hasan ibni Müsennâ, Muhammed bin Osman bin Ebî Şeybe, Yûsuf bin Yâkûb, Mûsâ bin Hârûn ve zamânında bulunan birçok âlimden ilim öğrenip, hadîs-i şerîf rivâyet etti.

Kendisinden ise; Ebü’l-Hüseyin Muhammed bin Ahmed Saydâvî, Hasan bin Leys-eş-Şîrâzî, Hâfız Ebû Bekr, Ahmed bin Mûsâ Merdeveyh, Ebû Abdullah bin İshâk-en-Nihâvendî ve birçok âlim ilim tahsil edip, hadîs-i şerîf rivâyet ettiler. 970 (H.360) senesinde Ramehürmüz şehrinde vefât etti.

Ramehürmüzî birçok eser yazmıştır. Bunlardan El-Muhaddis-ül-Fâsıl Beyn-er-Râvî ve’l-Vâî adlı eseri, usûl-i hadîs sahasında yazılan ilk kitaptır. Doktor Muhammed Accâc el-Hatîb tarafından Şam’da neşredildi.

Ramehürmüzî hazretlerinin; Rabı-ül-Müteyyemin fî Ahbâr-il-Uşşâk, Kitâb-ül-Emsâl, Kitâb-ün-Nevâdir, Kitâb-ı Risâlet-üs-Sefer, Kitâb-ur-Rûh, Edeb-ün-Nâtık adlı eserleri de vardır.

Ramehürmüzî’nin El-Muhaddis-ül-Fâsıl Beyn-er-Râvî ve’l-Vâî adlı eserinde yazdığı hadîs-i şerîflerden bâzıları:

Allahü teâlâ, benden bir hadis duyup da başkasına ulaştıran kimsenin yüzünü kıyâmet günü aydınlatır. Nice fıkıh bilenler fakîh değildir. Nice fıkıh bilenler vardır ki, öğrendiği kimseden daha fakîhtir.

Şu üç kimseye karşı Müslümanın kalbinde hıyânet ve aldatma bulunmaz: Allah için ihlâsla amel edene, Müslümanlara nasîhat edene ve Müslümanların cemâatine tâbi olanlara.

Ümmetimden kıyâmete kadar hak üzere bulunan olacaktır.

image_pdfimage_print

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*