Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) halalarından. Abdülmuttalib’in kızıdır. Safiyye ile Peygamber efendimizin babası anne baba bir kardeştirler. Annesi Hâle ile Peygamber efendimizin annesi Âmine Hâtun kardeştiler. Câhiliye devrinde Hâris bin Harb ile evlenmişti. Hâris öldükten sonra, Avvam bin Hüveylid ile evlendi. Bu evlilikten üç çocuğu oldu. Bunlar, Zübeyr, Saib ve Abdül-Ka’be’dir.
Safiyye binti Abdülmuttalib radıyallahü anhâ, oğlu Zübeyr radıyallahü anh ile birlikte Müslüman olup, berâber Medîne’ye hicret etti. Müslüman olmadan önce Peygamber efendimize çok yardımcı oldu. Bir defâsında Peygamber efendimize karşı çıkan amcası Ebû Leheb’e:
“Ey kardeşim! Kardeşimin oğlunu ve O’nun dînini, yardımsız, hor, hakîr bırakmak sana yakışır mı? Vallahi bugün yaşayan bilginler, Abdülmuttalib’in soyundan bir peygamberin çıkacağını bildiriyorlar. İşte o peygamber budur.” diyerek Peygamber efendimizi desteklemişti.
Gâyet cesur ve kahraman bir kadın olan Safiye binti Abdülmuttalib, gazâlar (Peygamberimizin savaşları)ın çoğuna iştirak etti. Uhut Savaşında büyük kahramanlıklar gösterdi. Cesâret ve şecâati nesillere örnek olan Safiyye radıyallahü anhâ, gâyet fasih ve beliğ mersiyeler yazardı. Babası, Abdülmuttalib’in vefâtında, hazret-i Hamza’nın şehit edildiğinde ve Resûl-i ekrem efendimizin vefât ettiğinde yazdığı mersiyeler meşhurdur.
Hazret-i Safiyye, hazret-i Ömer’in halîfeliği sırasında 73 yaşındayken, 640 (H.20) senesinde Medîne’de vefât etti. Cennet-ül-Bakî Kabristanına defnedildi.
Peygamber efendimiz için yazdığı mersiye:
Yâ Resûlallah! Sen bizim ümidimizdin;
Sen bize hep iyilik edenimizdin.
Sen değildin hiç haksızlık edenlerden;
Sen şefkat sâhibi ve yol gösterenlerden.
Ve dahi anlatılmayan ilim deryâsı;
Bugün ağlayanların senin için feryâdı.
Senin yoluna hep ecdâdım fedâ olsun;
Malım, canım, bütün varlığım fedâ olsun.
Ah! Şimdi aramızda sağ olsaydınız;
Ne kadar mesrûr olurduk kalsaydınız.
Hak teâlânın hükmü bu, yâ sabır diyoruz;
Bilmem ki ne yapsak hep figân ediyoruz.
Allah’ın selâmı sana olsun yâ Resûlallah;
Adn Cennetine girip kalasın yâ Resûlallah.
Bir yanıt bırakın