Vedâ Haccı

Peygamber efendimizin en son yaptığı hac. Haccet-ül-Vedâ, Haccet-ül İslâm, Haccet-ül-Belağ, Haccet-üt Temâm adı da verilir. Peygamber efendimiz 632 (H.10) yılı Zilkâde ayında son haccı için Medîne’de hazırlıklarını tamamlayıp 25. günü öğle namazından sonra gusl edip, mübârek saçlarını tarayıp, güzel kokular sürünmüş olarak Eshâb-ı kirâmla birlikte yola çıktılar. Zülhuleyfe’de Eshâb-ı kirâmın sayısı kırk bin kişiyi aştı. Kurbanlık develeri de berâberinde götürdüler. Peygamber efendimiz Kusva adlı deveyle ihrâmlı halde Mekke’ye geldiler. Yolda katılanlarla Eshâb-ı kirâmın sayısı 124.000’e ulaştı. Zilhicce ayının dördüncü günü Peygamber efendimiz Kâbe’yi görünce doğruca Hacer-ül-esvede varıp selâm verdiler ve mü bârek göz yaşlarıyla Hacer-ül-esved köşesinden tavâfa başladılar. Tavâftan sonra Makâm-ı İbrâhim arkasında iki rekat namaz kıldılar ve Safâ Tepesinden başlayarak Safâ ve Merve arasında yedi defâ Sa’y ettiler. Zilhicce ayının terviye günü yâni Zilhicce ayının sekizinci günü Kusva adlı devesine binip Mina’ya girdiler. Daha sonra Müzdelife’ye geçip Arefe günü sabahı Kusva ileArafat’a yürüdüler. Kusva üzerinde Urene denilen vâdide etrâfına toplanan Eshâb-ı kirâma meşhur Vedâ Hutbesi’ni irâd eylediler (Bkz. Vedâ Hutbesi). Eshâbına ve ümmetine vasiyetlerini bildirdikten sonra öğleyle ikindi namazları cem-i takdim edildi. Peygamber efendimiz daha sonra devesiyle Rahme’ye varıp kıbleye dönerek vakfeye durdular. Herkese vakfeye durmasını emrettiler. Akşam üzeri Mâide sûresi üçüncü âyet-i kerîmesi nâzil oldu. Bu âyet-i kerîmede meâlen; “Bugün dîninizi ikmâl eyledim. Üzerinize olan nîmetimi tamamladım ve size din olarak İslâmiyeti vermekle râzı oldum.” buyrulmuştur.

Peygamber efendimiz Müzdelife’ye hareket edip orada önce akşamın farzını sonra yatsı namazını kıldırdılar. O gece Müzdelife’de kalıp sabah vakti, Meşaril haram denilen yerde vakfeye durdular. Resûlullah efendimiz Zilhiccenin onuncu günü yâni bayramın birinci günü güneş doğmasına yakın Minâ’ya geçip Minâ’yı sağ tarafa alıp cemre yaptılar. Sonra Minâ’da kurban kesim yerinde Medîne-i münevvereden getirilen kurbanlık yüz deveden 63 adedini bizzat kendileri kestiler. Geri kalanını da hazret-i Ali kesti.

Peygamber efendimiz kurbanı kestikten sonra önce berberi Ma’mer bin Abdullah’ı çağırıp mübârek saçlarını traş ettirdiler. Mübârek saçları Eshâb-ı kirâm tarafından yere düşmeden kapışılmıştır.

Peygamber efendimiz traştan sonra elbiselerini giyip güzel kokular sürünüp öğleden önce Kâbe-i muazzamayı tavâf ettiler. Zemzem suyundan içip teşrik günleri gecelerini Minâ’da geçirdiler ve cemreleri tamamladılar.

Sevgili Peygamberimiz Vedâ tavâfından sonra Eshâb-ı kirâmla birlikte Medîne-i münevvereye dönmüşlerdir.

image_pdfimage_print

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*