Yağmurkuşu

Alm. Gold-regenpfeifer, Fr. Gravelot, İng. Golden plover. Familyası: Yağmurkuşugiller (Charadriidae). Yaşadığı yerler: Dünyânın hemen her tarafında, tuzlu ve tatlı su kıyılarında. Özellikleri: Uzun bacaklı, tombul göğüslü bir kıyı kuşu. Uzunluğu 28 cm kadardır. Sonbaharda güneye göç eder. Eti pek fazla beğenilmez. Çeşitleri: 36 kadar türü vardır: Yaldızlı yağmurkuşu, büyük kolyeli yağmurkuşu, küçük kolyeli yağmurkuşu meşhurlarıdır.

Bataklıklar ve çakıllı su kenarlarında yaşayan bir kıyı kuşu. Boyu 28 cm’dir. Kanat açıklığı 60 cm’ye ulaşır. Tombul göğüslü, uzun bacaklıdır. Parmakları birbirinden çok ayrıktır. Gagası bacaklarına oranla kısadır. 36 kadar çeşidi vardır. Bir kısmının sırtı siyah, kahverengi veya gridir. Karınları beyazdır. Üreme dönemlerinde sırtlarında çil çil altın sarısı benekler meydana gelir. Uzun ve sivri kanatlarıyla hızlı uçabilirler. Kuzeyde yaşayan türleri göçmendir. Pasifik yağmurkuşları hiç mola vermeksizin, Alaska ile Hawai adaları arasında 3500 km’lik mesâfeyi katederler. Saatteki hızları 60-110 km’dir. Çoğunun göğüs veya karnında koyu bir leke bulunur. Gündüz ve gece aktif olduğundan gözleri oldukça büyüktür. Yeni Zeland yağmurkuşu diğer türleri gibi göç etmez. Yaşadığı bölgeden ayrılmaz. Üreme mevsiminde karın bölgesi kestane rengini alır. Yağmurkuşları böcek, böcek larvaları ve yumuşakçalarla beslenir. Yuvalarını karada basit oyuklara yaparlar.

2-4 kadar benekli yumurta yumurtlarlar. Erkek ve dişi sıra ile kuluçkaya yatarlar. Islığa benzer sesler çıkarırlar.

Yurdumuzda yaz aylarında kumlu ve çakıllı su kıyılarında yaygın olarak küçük kolyeli yağmurkuşuna rastlanır. Gagası sarı, ayakları pembe, sırtı toprak renginde, karın altı beyazdır.

image_pdfimage_print

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*