Alm. Unterirlische Städte, Fr. Les cités souterraines, İng. Underground cities. İlk ve ortaçağlarda insanların sürekli savaşlar sırasında düşmandan korunmak için yeraltında oydukları şehirler.
Bilhassa Kapadokya adı verilen Nevşehir civârında bu yeraltı şehirlerinin meşhurları yer almaktadır. Bunlardan birisi Nevşehir’in 29 km güneyinde bulunan Derinkuyu yeraltı şehridir. Yedinci yüzyılda meydana gelen sürekli savaşlar sırasında güvenlik sebebiyle yöre halkının tehlike sırasında gizlenerek korunmak gâyesiyle meydana getirdikleri, şehir büyüklüğünde sığınaktır. Kapadokya yöresinde insan eliyle kolayca işlenebilen kayaların oyulmasıyla meydana getirilen Derinkuyu yeraltı şehri yedi katlıdır. En alt kat 85 m derinliğe kadar iner. Dıştan belirsiz dar bir kapı ile girilen yeraltı şehrinin katları eğimli ve basamaklı, dar koridorlarla birbirlerine bağlanmış, bu koridorlara giriş, gerektiğinde kapatılan yuvarlak taş kapılarla emniyet altına alınmıştır. Binlerce kişiyi barındırabilecek büyüklükte olan yeraltı şehrinde depo, mutfak, salon, sarnıçlar, hava bacaları gibi hayat için gerekli bölümler ve ibâdet yerleri vardır.
Bu bölgede yer alan diğer bir yeraltı şehri ise Nevşehir il merkezinin 20 km güneyinde yer alan Kaymaklı’daki yeraltı şehridir. Binlerce kişiyi uzun müddet barındırmaya ve gizlemeye elverşili olan 7-8 katlı yeraltı şehri volkanik tüfler içinde oyulmuştur. Havalandırma bacaları, birbirine bağlantılı odalar, mutfaklar, şarap mahzenleri, erzak depoları ve kiliseleri içinde bulunduran yeraltı şehri 6-10. yüzyıllar arasındaki baskın ve yağmalamalardan korunmak için yöre halkı tarafından sığınak olarak yapılmıştır. Her iki yeraltı şehri günümüzde ışıklandırılmış olup yerli ve yabancı turistler tarafından ziyâret edilmektedir.
Bir yanıt bırakın