Amik Ovası

Antakya şehrinin kuzeyinde çukur bir düzlük. Ortasında Amik Gölü, doğusunda Kurt, batısında Amanos Dağları ile Akdeniz, kuzeyde İslahiye ve güneyinde Kuseyir Yaylası ile çevrilidir. Kuzeyde daralırken güneyde genişler. Antakya-Maraş çukurunun genişlemiş bir parçasını teşkil eder. Yüzölçümü 900 kilometrekareden fazladır. Uzunluğu 90 km, güneyde genişliği 30-35 km, kuzeyde ise 18-20 kilometredir. Bir çöküntü hendeği ovasıdır.

Tarıma son derece elverişlidir. Toprağı çok verimlidir. M.Ö. 4000 senesinden beri muhtelif milletlerin yerleşme alanı olmuştur. Dümdüz ovada pekçok höyükler vardır. Bu höyükler askeri savunma için yapılmıştır. Reyhanlı yakınındaki “Teel Cüdeyde” isimli höyükte yapılan araştırmada tabandan tepeye kadar 14 kültür katına rastlanmıştır. Bu höyüklerde altı bin senelik bir tarih hazinesi saklıdır.

Deniz seviyesinden 150 m yükseklikteki bu bereketli topraklar, her türlü tarıma elverişlidir. Buğday, arpa, yulaf, darı, pirinç, nohut, fasülye, mercimek, pamuk, yer fıstığı, kavun, karpuz, üzüm, zeytin ve çeşitli sebzeler yetiştirilir.

image_pdfimage_print

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*