Ahmed Şemseddin Marmaravi

Anadolu’da yetişen tasavvuf büyüklerinden. Akhisar’ın Gülmarmara kazasında 1435’te doğdu. İlk tahsilini Halveti yolunun büyüklerinden olan İsa Halife’den aldı. Zahiri ilimleri öğrendikten sonra Halveti şeyhi Alaeddin Uşşaki’den ilim öğrendi. Tahsilini tamamladıktan sonra Manisa’ya gitti ve burada talebe yetiştirmeye başladı. Bir ara İstanbul’a giderek tarikatler arasındaki ihtilafları bir neticeye bağladı. Bu yüzden kendisine Fete’l-Fityan, Ebü’l-fityan (Yiğitbaşı) lakabı verildi. Hocası Alaeddin Uşşaki’nin vefatı üzerine yerine geçti. Manisa’nın çeşitli camilerinde vazlar verdi. Seyyid Hoca Mahallesindeki türbesinin yanında bulunan tekkesinde talebe yetiştirdi. 1504’te vefat eden Ahmed Şemseddin tekkesinin yanındaki türbeye defnedildi.

Halvetiyye tarikatının Ahmediyye şubesinin kurucusu olan Ahmed Şemseddin Efendi tasavvufa dair birçok eser yazmıştır. Bazı eserleri şunlardır:

  1. Cami-ul-Esrar: Mürşid-i kamil, muhabbetullah, alem, nefis gibi konuların işlendiği manzum bir eserdir. Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi kısmı, 233 numarada ve Hüsrev Paşa kısmı 182 numarada yazma nüshaları vardır.
  2. Risale-i Tevhid: Allahü tealanın peygamberler ve kitaplar göndermekteki gayesinin ne olduğunu açıklamakla başlayan eserde, telkin, zikir, tevhid, ilm-i hikmet konuları anlatılmaktadır. Eserin yazma nüshaları Süleymaniye Kütüphanesi, Hacı Mahmud Efendi kısmı, numara 438 ve Laleli kısmı, numara 1371’de kayıtlıdır.
  3. Keşf-ül-Esrar: Yazar yukarıda adı geçen eserlerinde geniş olarak ele aldığı konuları, bu eserde talebelerinin anlıyabileceği şekilde yazmıştır. Yazma nüshaları Süleymaniye Kütüphanesinde mevcuttur.
  4. Risalet-ül-Hüda: Tasavvufi nasihatlardan meydana gelmiş bir eserdir. Bir nüshası Süleymaniye Kütüphanesi, Hacı Mahmud Efendi kısmı, 2688/6 numarada kayıtlıdır.
  5. Kenz-ül-Hakayık: Allahü tealanın sıfatlarını anlatan bir eserdir.
  6. Hurde-i Tarikat: Tarikat adabı ile ilgili bir eserdir. Tek nüshası Süleymaniye Kütüphanesi, Hekimoğlu Ali Paşa bölümü 438 numarada kayıtlıdır.
  7. Mukaddimetü’s-Salika: Eserde, Ehl-i sünnet itikadı, zahitler, batı uleması gibi konularda bilgi verdikten sonra hoca ve talebelerin hallerinden bahsedilir. Nüshaları Süleymaniye Kütüphanesinde mevcuttur.
  8. Ravzat-ül-Vasılin: Allahü tealanın birliği ve mahlukatı yaratması ile alakalı bölümün ardından tevhid hakkında çeşitli suallere cevaplar verilmiştir.
  9. Atvar-ı Seb’a.
  10. İrfan-ül-Maarif.
image_pdfimage_print

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*